Makrobiotyki, z czym to się je?
Harmonijne i zdrowe życie dzięki odpowiedniej diecie? „Makrobioi” po grecku oznacza „długo żyjący”, to właśnie dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zapewnić sobie dobre zdrowie, witalność i kondycję psychiczną.
Lolo Curto w książce “Potrawy makrobiotyczne” opisuje jak dieta makrobiotyczna wpływa na nasz organizm, zarówno na sferę zewnętrzną jak i wewnętrzną. Autorka książki stara się zachęcać do czerpania z niezwykłych właściwości makrobiotyków.
Makrobiotyka wywodzi się z Japoni, kraju gdzie ludzie cieszą się długowiecznością i wspaniałą kondycją fizyczną. To właśnie pożywienie, które dobieramy decyduje o tym w jaki sposób nasz organizm się oczyszcza, źle dobrane pokarmy mogą szkodzić, a nawet wywołać chorobę. Dieta makrobiotyczna pozytywnie wpływa na profilaktykę i leczenie ponad 200 chorób, takich jak: cukrzyca, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego i niektóre rodzaje nowotworów. Odżywianie w myśl makrobiotyki polega na zastępowaniu cukrów oraz tłuszczów zwierzęcych pokarmami korzystnymi dla naszego zdrowia, dzięki temu zachowamy zgrabną sylwetkę i wigor.