Kuchnia włoska – prostota oraz radość z jedzenia

Kuchnia włoska – prostota oraz radość z jedzenia

Dla entuzjastów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, doskonałą propozycją jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi lubią również pomidory, oliwki, czosnek i oczywiście cebulę.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

Złączenie należytych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *