kuchnia polska Kraków

kuchnia polska Kraków

Żeby w pełni zrozumieć sedno stereotypowej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołożyć owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była banalna dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednakowoż z w pewnych momentach pojawiło się także oraz wino, przywożone zwłaszcza z Śląska oraz Węgier.

Restauracja przy Rynku

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z znaczącą ilością mięsa i kasz.
•    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – więc mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów lokalnych.

Polish Cuisine in Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną aspektem kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż i produktów mięsnych.
Przyprawy sztampowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w tradycyjnych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie pospolite przysmaki. W historii polskiej kuchni można też odszukać dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek czy nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *